Środowiskowy Dom Samopomocy w ramach zadania publicznego dla organizacji pozarządowych zrealizował projekt pn. „Kulinaria w kulturze polskiej i niemieckiej”. Wnioskodawcą było Barwickiego Stowarzyszeniem Wspierania Inicjatyw Lokalnych „Rzazem”. Uczestnicy projektu to; młodzież ze szkoły waldorfskiej z Niemiec, przebywająca na praktykach w gospodarstwie Juchowo, młodzież z barwickiego gimnazjum oraz podopieczni ŚDS. Celem projektu było poznanie metod tradycyjnego wytwarzania żywności w warunkach domowych z produktów naturalnych, zakupionych w okolicznych gospodarstwach. W ten sposób zostały wykonane: masło, twaróg, pieczywo, kapusta kiszona, powidła śliwkowe, pierogi ruskie i z grzybami. W dniu polskim przygotowane były tradycyjne polskie dania jarskie czyli pierogi, w dniu niemieckim biała kiełbasa z grilla i sałatka ziemniaczana. Uczestnicy codziennie zapisywali w „receptularzach” własne obserwacje i przepisy. Były również zadania edukacyjne, konkursy i rozmowy na temat ekologii, zalet naturalnego żywienia, wad żywności przetworzonej, tradycji kulinarnych w różnych krajach.
Poza warsztatami kulinarnymi, uczestnicy odwiedzili gospodarstwo pszczelarskie Państwa Ihnatów, gdzie odbyła się degustacja miodów. Właściciele pasieki przekazali grupie wiele ciekawych informacji o pszczołach, a także o zwierzętach zamieszkujących mini zoo.
Projekt zakończył się wizytą w „Skansenie Chleba” w Ustroniu Morskim.
30 uczestników projektu pochodziło z sześciu państw. Były osoby z dysfunkcjami, młodzież, osoby dorosłe. Dzięki różnorodności uczestników osiągnięte zostały dodatkowe cele, tolerancja, akceptacja.
Wartość projektu to 2.950 złotych, 1.520 złotych pochodziło z dotacji Urzędu Miejskiego. Pomimo niskiego nakładu finansowego, dzięki zaangażowaniu wielu osób projekt został zrealizowany zgodnie z założeniami.
Tekst: Bogumiła Bogdziewicz